На Переяславщині вирощують виноград не гірший, ніж на півдні

Виноград

Виноград

Не пройти, не проїхати – так можна коротко охарактеризувати минулий недільний базар у Переяславі-Хмельницькому (Київщина).

Особливим попитом користувалося різноманітне шкільне приладдя. “Ми вже сьогодні витратили понад 200 гривень на канцтовари, але ще не все купили. Якщо в 500 гривень вкладемося, буде добре”, – зазначила жителька Ташані Галина Середа, яка збирає доньку-другокласницю Лілію в школу. Щоб купити школярці новенький одяг і спортивну форму, потрібно 4 тисячі гривень, порахувала жінка.

У м’ясному павільйоні реалізовували продукцію на будь-який смак, ціни трималися майже до кінця базару. Кілограм сала віддавали за 55-60 грн, свинячої відбивної – за 75 грн, а м’якоті – за 65-75 гривень. На іншу м’ясну продукцію були такі ціни (за 1 кг): ребро – 55-65, підчеревина – 60-70, нога – 15, язик свинячий – 60, зельц – 55-60, печінка свиняча – 30, ковбаса домашня – 90-100, свиняча голова – 15 гривень. Кіло яловичини коштувало 100-120 грн.

Річкову рибу підвозили протягом базару, тож її можна було купити в будь-який час. Реалізовували за такими цінами: окунь – 20-35, короп – 55, судак – 45-60, сом – 50, щука – 40-50, лин – 50-60, голова товстолобика – 15.

Чи не найбільшим у продуктових рядах був вибір помідорів. Ціна на томати складала 5-10 грн за кіло, а от домашній перець залишається дорогим – його реалізовували по 15-20 гривень. За кілограм огірків просили 15-18 грн.

– Уже й наші навчилися вирощувати виноград не гірший, ніж привозний, – зазначив один із базарувальників, смакуючи плодами, вирощеними на Переяславщині.

Асортимент місцевого винограду теж пристойний. На одній точці пропонували навіть кишмиш. Ціни на “переяславський” виноград були різними – від 15-25 до 35-45 гривень. Дорожчий купували неохоче. Тим паче, що на виході з базару (поблизу сьомої школи) підприємці реалізовували виноград з півдня за ціною 18-19 грн. Біля нього були постійні черги.

Ціни на деякі інші продукти харчування були такими (в гривнях):

молоко (1 л) – 10

сир (1 кг) – 35-40

сметана (1 л) – 30-35

яйця курячі дом. (1 дес.) – 20

яйця курячі фабр. (1 дес.) – 14

картопля (1 кг) – 4,5-5

баклажани (1 кг) – 5-10

цибуля (1 кг) – 4-6

кабачки (1 кг) – 7

олія на розлив (1 л) – 26

цукор (1 кг) – 13,50

персики (1 кг) – 30-35

малина (1 стакан) – 10-12

сливи-угорки (1 кг) – 15

груші бере (1 кг) – 10.

Юлія Строчинська

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Залишити відповідь

Ви повинні увійти для комментування.