Які овочі з власного городу ви вже їли?

Починаючи з весни на ринках з’являється багато тепличних та ґрунтових овочів, які не тільки відрізняються від звичних нам за своїми смаковими якостями, але і за хімічним складом. У битві за тепличний урожай багато господарств для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують добрива та стимулюючі речовини. Чим вища концентрація цих речовин у продукті, тим небезпечнішим він стає для
здоров’я. Тож багато переяславців не поспішають купувати такі овочі, а очікують, коли з’являться свої на присадибних ділянках.
Які овочі з власного городу вже побували на столі переяславців, з’ясовували журналісти «Вісника».
Галина Степаненко, 67 років, с. Дівички:
– Кожного року я саджу на своєму городі кущові кабачки. Так вони вже родять більше двох тижнів. Також вже їмо молоду картоплю. З 28 червня (дату запам’ятала) рву огірочки. Скоро будуть і помідори. На кущах ранніх сортів вони вже більші курячого яйця. Щоправда, ще зелені. А ось цибуля вже вся пожовкла і лягла. Тож гарного урожаю, мабуть, не буде. Цього сезону я двічі сіяла редьку. Її всю з’їли ще на початку червня.
Олександр Колибенко, 54 роки, місто:
– Цього року в зв’язку із весняним заморозком овочі на городі з’явились набагато пізніше, ніж у минулі роки. Проте уже використовували в страви кабачки, огірки, ранню капусту. Картоплю ще не копали, бо спочатку вона постраждала від морозу, а зараз, незважаючи на те, що її уже тричі кропив отрутою, колорадський жук добросовісно «заїдає».
Володимир Корзун, 45 років, с. Дем’янці:
– Їмо з городу ми, мабуть, те, що і всі: молоду картоплю, огірки, кабачки. Уже зірвали весь горох. Особливих страв з овочів не готуємо: якогось салатику з огірків зробимо, картоплі наваримо, то й добре. Дуже помітно, що в цьому році урожай значно слабший, ніж у попередні. Спочатку заморозки, тепер-от посуха. Найбільша картоплина, яку знаходив, розміром з куряче яйце. Якщо найближчим часом не буде дощів, то важкувато доведеться.
Надія Сонько, 54 роки, місто:
– Понад два тижні вже їмо кабачки, вирощені на своєму городі. Вони так гарно родять, що не лише смажимо їх та тушкуємо, а вже й законсервувала їх із кетчупом «чилі» та наварила кабачкової ікри на зиму. Копаємо вже й картоплю. Її великого урожаю не чекаємо, бо огудиння вже сохне, а зав’язь погана. А ось столовий буряк росте гарно. Вже варю з нього борщ. І морква непогана буде восени. Також вже їмо свої огірки. Зриваю їх невеличкі, бо такі люблять мої онуки-кияни. 6-річна Маринка і 8-річний Даніїл приїхали до мене на літо. Зараз вони об’їдаються малиною. Її багато, і вона велика.
Галина Шульга, 62 роки, місто:
– Ми все вирощуємо на городі. На базарах і тим паче в супермаркетах овочі не купуємо. Найпершими стали їсти цибулю, часник, редьку і різноманітну зелень (крес-салат, руколу, шпинат). Потім підросла морква і буряки. Два тижні тому почала копати картоплю. Тоді ж зварила і перший борщ з молодої капусти. Зараз гарно родять огірки й кабачки. Уже кілька банок заквасила на зиму. Дозріла спаржева квасоля, порадували врожаєм капуста броколі й кольрабі. Останню посадила вперше, з неї виходить смачний салат. На підході помідори, уже деякі плоди побуріли. Цьогорічним врожаєм овочів поки що задоволена.
Лідія Цивінська, 56 років, с. Вінинці:
– У нас 30 соток городу, тож є де саджати. Звичайно ж, їли редьку, вибрали ранню цибулю, решта – ще зелена. Копаємо і варимо молоденьку картоплю – вона поки що середнього розміру. Засолюємо огірки, а ось кабачки в нас не дуже йдуть, то ми їх – на корм птиці. Вже багато зрізали ранньої капусти, гарна вродила. Це те, що і в кожного є. Але ж я можу і похвастатися – сьогодні зірвала чотири спілі помідори. Кілька кущів уціліли з першої посадки, до заморозків. Часник ще не копали, і він не такий, як звичайно, слабший. Та і взагалі дивуюся, як воно все росте, бо дощів ще не було з часу посадки.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Залишити відповідь

Ви повинні увійти для комментування.