Що ви зараз консервуєте?

ОпитуванняЛіто зиму годує, цього принципу свято дотримуються українці. Ягоди, овочі, фрукти морозять, сушать, консервують. Однак цього сезону не все, на що розраховували господарки, вродило – позначилися різні фактори. Що ж все-таки вдалося покласти до банок переяславкам, розпитували журналісти «Вісника».

Іван Король, 65 років, с. Сомкова Долина:

– Навесні, коли були приморозки, ми вгадали і вчасно накрили розсаду плівкою, то були на городі і кабачки, і огірки. Правда, через посушливу погоду врожай вийшов меншим, ніж у минулі нормальні роки. Наприклад, огірків зібрали відра три. Вистачило і для консервування. Помідори поки що беремо лише для їжі. На жаль, через холодні ночі, що були раніше, багато з них вражені якоюсь хворобою. Воно і не фітофтора, а хтозна що. Вродили також різні ягоди, а от яблуня примерзла.

Галина Загребельна, 54 роки, місто:

– У мене ще є огірки. Зриваю їх розміром, як мізинець, і закриваю у літрові банки. Але найбільше роботи з помідорами. Закриваю цілими, половинками, роблю з них томатний сік, кетчуп. У цьому році вперше зробила варення з кабачків, схоже за смаком на ананаси. Для приготування потрібно по кілограму кабачків і цукру, лимон і півсклянки води. Спочатку роблю сироп із цукру і води. Тільки цукор розтанув, додаю кабачки, нарізані дольками. Закипіло, вкидаю лимон, перекручений на м’ясорубці. Варю 40 хвилин. Моїй родині так сподобалося, що вже половину варення з’їли. Буду ще одну порцію закривати.

Лідія Шевченко, 66 років, с. Тарасівка:

– З огірками цього року нічого не вийшло – неврожай. А ось помідори, перець, сливи, різні ягоди консервую. У нас є ранні сливи, ось недавно зробила компот. Це дуже простий рецепт, але смачно. Трохи більше як половину трилітрової банки плодів заливаю киплячим солодким сиропом. Закриваю, укутую. Стоять, поки зовсім не охолонуть. Кожного літа готую близько 200 банок різноманітної консервації. Останнім часом використовую в основному літрові або півторалітрові банки, бо нам удвох із чоловіком трилітрових забагато, не встигаємо з’їдати. А донька й невістка самі собі консервують.

Марія Гріненко, 59 років, місто:

– Незважаючи на травневий приморозок, добре вродила малина, то наварила багато варення, бо полуниці цього року не було. На зиму уже закрила огірки та кабачки. У родині полюбляють кабачкову ікру, тож зробила її чимало. Перші помідори вживали в салати, а минулого тижня їх підоспіло багатенько, то зробила першу партію маринованих – 10 трилітрових банок. Винограду в цьому році багато не буде, тож поїмо його без закривання, а от груш вродило рясно, то буде і сік, і грушева консервація.

Катерина Головко, 54 роки, місто:

– Цього року вперше за багато років у нас не було абрикосів, поганенькою була полуниця, то й варення з них не наварила. Але в нас у сім’ї давно існує принцип – нічого для консервування не купувати. Тож хоча поганенько вродили огірки, на базар за ними не йдемо: замінимо їх молоденькими кабачками, яких небачена кількість. А із старих наварила як ніколи ікри. Зараз закриваю помідори – насадила багато сливок, вони тугенькі і смачні. А до чаю уже багато заготовили варення із вишень та смородини, зараз будемо варити повидло з груш.

Таня Козій, 29 років, с. Гайшин:

– Зараз поки що нічого, бо батьки поїхали відпочивати, а я сама не беруся – в нас по консервації головна мама, я допомагаю. Загалом ми консервуємо впродовж усього літа, готуємо по 8-10 баночок різних закруток. У нас вродила полуниця, бо ми її накрили від морозу, смородина, малина, то зварили компоти, варення. З овочів уже закрили огірків та кабачків за різними рецептами: з кетчупом «чилі», з гірчицею, часником, зварили кабачкову ікру, посолили огірки. Із помідорів готуємо різні кетчупи, аджику, соуси, маринуємо. Овочі маємо свої, садимо їх багато, бо не тільки для своїх потреб, а батьки ще й продають їх.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Залишити відповідь

Ви повинні увійти для комментування.


Дизайн: Lifestar