Як ви обійшлися без газу?

ОпитуванняІз минулого понеділка у місті та кількох селах району через ремонт магістралі було на кілька днів відключено газопостачання. Готуючи читачів до «безгазового» періоду, наша газета друкувала різноманітні рецепти страв, які можна приготувати без застосування блакитного палива. Журналісти «Вісника» поцікавились, як землякам вдалося знайти альтернативу.

Катерина Кочубей, 27 років, с. Чирське:

– У нас газу не стало у вівторок зранку, в четвер його ще не було. Та до цього ми завчасно підготувалися: стушкували чимало картоплі, зварили каструлю борщу. І добре, що літо, то їли свіжі овочі: вже своїх помідорів багато. А купалися надворі в літньому душі – воду сонце нагріло. Великого дискомфорту через відключення газу не зазнали.

Олександр Болілий, 67 років, місто:

– Я збудував власний будинок у мікрорайоні Карань. Підвів газ, але «розводку» по хаті так і не зробив. Газівники виставили дуже багато вимог: то двері не туди відкриваються, то стеля не така. Тому я вирішив відмовитися від природного газу. Для плити заправляю балони скрапленим газом. Одного балона вистачає на три місяці. Опалення зробив електричне. На випадок відключення електроенергії в одній кімнаті поставив невеличку горизонтальну грубку, яка опалюється дровами. Тож відключення газу в місті не помітив.

Іванна Данюк, 29 років, місто:

– Я живу в приватному секторі на вул. Суворова. Як не було газу, то їсти готувала на мангалі, а рідше – в мікрохвильовці. Мангал у нас пристосований не лише для смаження м’яса чи ще там чогось, а й для приготування перших страв. Тож у спеціальному казані я варила і супи, і борщі. Кожного дня було щось новеньке, свіженьке. Ввечері, коли нікуди не треба поспішати, збиралися за столом. Якось чоловік сказав: «Якби газу не було постійно, то, напевне, ми б побільше отак гарно проводили час усією сім’єю». До слова, майже усі мої сусіди готували їсти на відкритому вогні. Тож вечірньої пори у повітрі нашого кутка чутно було аромат не лише звичних страв, а й пахло димком від смаження шашликів. Це чудово, але все ж таки із газом краще – звикли до цивілізації.

Василь Скряга, 71 рік, с. Мала Каратуль:

– Газове господарство розвішувало в селі оголошення, що до 19 серпня не буде подачі газу. Ми у себе перекрили крани і навіть не цікавилися, таки ж припинили його подачу чи ні. Відсутність природного газу для нас улітку не проблема. Є піч. Смажимо, варимо і для себе, і для тварин все на ній. Вона у нас надворі, то так воно ще смачніше виходить. А вже в суботу поцікавимося, чи відновлено газопостачання. Все ж таки добре, що такі ремонти проводять влітку.

Тетяна Дейнеко, 28 років, місто:

– Знаю, люди старшого покоління, не звиклі до сучасної кухонної техніки, шукали терміново електроплити і в неділю на базарі, і ще й у вівторок у магазинах. А їх не було. У нашій сім’ї такої проблеми не було. Якось так вийшло, що два роки тому нам з Віталіком майже одночасно подарували відразу три електроприлади: мультиварку, пароварку і бутербродницю. То ж у мене є ще й вибір, що з них вмикати і що готувати.

Людмила Гавижа, 44 роки, с. Строкова:

– У мене мультиварка. Варила в ній капусняк у вівторок, в середу вранці – овочеве рагу. Крім того, в нас надворі є плита, яку топимо дровами, ми на ній варимо корм для тварин і птиці. А ось в середу ввечері я на ній приготувала польову кашу. Рецепт – від мого покійного свекра. Потрібно м’ясо, пшоно, картопля і яйця. Це дуже смачна страва, справжня українська традиційна.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Залишити відповідь

Ви повинні увійти для комментування.


Дизайн: Lifestar