Дар’я Куриленко виготовляє дзеркальні торти. Вони і стильні, і смачні

У кондитерському мистецтві теж є мода. Кілька років тому всі захоплювалися тортами, обтягнутими мастикою, з фігурками й квітами. А зараз популярні мусові торти й тістечка макаронс (ше їх називають макаруни).
Дар’я Куриленко готує сучасні десерти

Дар’я Куриленко готує сучасні десерти

Сучасні десерти виготовляє на замовлення жителька Переяслава-Хмельницького (Київщина) Дар’я Куриленко, 21 рік. Дівчина опанувала фах вчителя іноземних мов, а стала творцем солодощів. Навчилася готувати десерти за відеоуроками в Інтернеті. Клієнтів знайшла серед знайомих і через Інстаграм, де виставляє фотографії своїх виробів.

– Я сама солодкоїжка і завжди любила готувати щось смачне і незвичне, – зізнається Даша. – Крім того, робота моєї мами пов’язана з тортами. Але вона їх не випікає, а завозить і продає в “Критому ринку”, уже близько двадцяти років. Тобто солодощі мене оточують з дитинства.

Весільний торт

Весільний торт

Візитівка майстрині – мусові торти, вкриті дзеркальною глазур’ю, в яких можна побачити своє відображення.

– Мусові торти – легкі, не приторні. Вони підходять для тих, хто стежить за фігурою, – розповідає майстриня. – Якщо мастика – це просто обгортка для торта, на смак вона мало кому подобається і більшість її викидає, то в мусових тортах усі складові дуже смачні.

У цих десертах поєднують різні текстури і смаки. Це той випадок, коли кожен кондитер може проявити фантазію. Дар’я Куриленко розповідає про свій варіант приготування тортів.

Подарунок на день народження

Подарунок на день народження

— Складається десерт із кількох шарів: тоненький бісквіт із мигдального борошна (це прекрасна альтернатива пшеничному борошну, адже і смачніше, і корисніше), хрустке праліне з мигдалю, фундука і білого шоколаду, вишневе компоте (вишні в желе), мус на основі білого шоколаду. Торт ставлю на ніч у морозилку. А вранці виливаю на нього глазур, яка й надає йому дзеркального блиску. Якщо торт не заморожений, вона триматися не буде, – зазначає Даша.

фото– Глазур готую із згущенки, шоколаду, желатину, глюкозного сиропу й цукру. Для кольору додаю відповідні харчові барвники. Якщо покласти кілька барвників, можна створити незвичний візерунок на поверхні. Наприклад, схожий на нічне небо. Зараз популярні торти, вкриті чорною глазур’ю. Також модний ефект шкіри леопарда. Сам процес заливання торта – це якесь диво, він аж заворожує, – каже майстриня.

Мусові торти вона прикрашає шоколадом та виробами з нього, тістечками макаронс, бізе, декором з ізомальту (прозорої карамелі). Їх можна і не вкривати дзеркальною глазур’ю, а просто оздобити фруктами, м’ятою. Такий варіант нині теж популярний.

У моді -- солодощі чорного кольору

У моді — солодощі чорного кольору

– Найчастіше мусові торти замовляють на день народження, – каже Даша. – Одного разу робила на весілля. Він був у біло-блакитних тонах. Прикрасила торт двома мусовими “серцями”. Це була моя найнервовіша робота. Бо готувати весільний торт – це величезна відповідальність. Замовникам він сподобався, і тепер вони мої постійні клієнти.

Замовляють майстрині і французьке печиво макаронс, головний інгредієнт якого – мигдальне борошно.

Мусовий торт у розрізі

Мусовий торт у розрізі

– Я можу скласти довжелезний перелік причин, через які макаронс можуть не вийти. Дуже важливо дотримуватися пропорцій. На п’ять грамів помилився – і можуть потріскатися, не піднятися або піднятися з одного боку. Багато залежить від духовки, температури, навіть вологості повітря. Я стільки мигдального борошна зіпсувала, поки навчилася їх робити! А воно ж дуже дороге. Бо я купую натуральне, без домішок. Дякую моїй сім’ї за розуміння і підтримку. Вони багато наїлися моїх невдалих тістечок і тортів, – усміхається.

Тістечка макаронс у поєднанні з квітами дарують на свята

Тістечка макаронс у поєднанні з квітами дарують на свята

Тістечка макаронс у композиції з живими квітами – сучасний і оригінальний подарунок, каже майстриня.

Також Дар’я Куриленко виготовляє raw-десерти (“raw” в перекладі з анг. – сирий).

– У складі таких солодощів лише корисні інгредієнти: сухофрукти, кероб (замінник какао), горіхи, насіння, мед. Там немає цукру, борошна, яєць. Вони не випікаються, отже, зберігають всі корисні властивості складників. Це чудова альтернатива звичайним цукеркам. А за смаком нічим не поступаються. Такі солодощі обирають люди, які турбуються про здоров’я, – пояснює майстриня.

Юлія Строчинська

Фото з архіву Дар’ї Куриленко

656 total views, 4 views today

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Залишити відповідь

Ви повинні увійти для комментування.


Дизайн: Lifestar