Восени лящі особливо смачні

базарЧи не кожен, хто минулої неділі заходив у м’ясний павільйон базару, неодмінно цікавився ціною сала. Продавці, ніби змовившись, називали одну цифру – 110. Без інших варіантів, яким би це сало не було – товстим чи тонким, менш чи більш смачним. Втім, варіант придбати щось для засмажки значно дешевше таки пропонували – щоковину за ціною 60 грн за 1 кг. Свиняче м’ясо теж коштувало 110 грн за кіло, а яловичина – 135 грн.

Яка була альтернатива? Значна: 1 кілограм тушки курки-«іспанки» можна було купити в торгових рядах надворі за 68 грн, качатини – 75, індичатини – 120, крільчатини – 90 гривень.

У рибних рядах, де спостерігався характерний для осені значний ассортимент річкової риби, переяславці охоче купували лящів. Не лише тому, що на них одна з найнищих ціна, а й тому, що цієї пори ця порода риб особливо жирна і смачна.

Біля входу до «Даринку» з боку сьомої школи вже котрий тиждень торгують шампіньйонами за найнижчими на базарі цінами. Цієї неділі їх продавали по 28 гривень за кіло.

Ціни на деякі інші продукти харчування були такими (у грн):

молоко (1.5 л) –20

сир (1 кг) – 55

сметана (1 л) – 50

печінка свиняча (1 кг) – 45-50

олія на розлив (1 л) – 27

карась, лящ, плітка (1кг) – 25-30

щука (1 кг) – 45-60

лин (1 кг) – 55-70

судак (1 кг) – 70-90

яйця курячі (1 десяток) – 26-30

мед (різнотрав’я) (0,5 л) – 50-60

мед (акація) (0,5 л) – 90-100

капуста (1 кг) – 8-10

картопля (відро) – 55-60

морква (1кг) – 8-10

гречка (1кг) – 23-25.

Фуражне зерно коштувало за відро так (у грн): пшениця – 40; ячмінь – 35; жито – 40; овес – 28-30; просо – 50; кукурудза: суха – 40, непросушена – 35. Тюк сіна продавали за 60 грн, соломи – за 30.

Як завжди, до продажу цієї пори року багато хризантем. Кущ – 25-50 грн. Можна було купити і полуницю: 1 кущик – 3-5 грн. Продавці запевняли, що садити можна сміливо, не зважаючи на можливі приморозки, прийметься обов’язково.

Валерій Шкребтієнко

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Залишити відповідь

Ви повинні увійти для комментування.