На базар вивезли норкові шуби. Та нікому було приміряти

Порожній м’ясний павільйон. Таке буває рідко

Після новорічно-різдвяних свят недільний базар у Переяславі-Хмельницькому втратив звичний розмах.   Спорожніли ряди з одягом і овочеві майданчики. Та найбільша несподіванка – спустілий м’ясний павільйон. Товар вивезли менше десятка підприємців, але й вони  нудьгували за прилавками. Схоже, переяславці вирішили розвантажитися  після рясних святкових застіль.

Ціни на м’ясну продукцію особливо не змінилися. За кіло сала всі одноголосно просили 100 гривень.  Свинячий м’якуш віддавали за  100-120 грн. Ребро коштувало 100, підчеревина – 100-110, нога – 50, печінка свиняча – 45,  ковбаса домашня – 200 грн за кілограм. Яловичини було обмаль. Її розкупили за ціною 130-140 грн. Домашню гуску вагою три кілограми віддавали за 240 грн, а за кроля (1 кг 700 г) просили 200 грн.

Вибір городини і фруктів був мізерний. Через великий мороз продавці ховали товар під ковдрами або в автомобілях. Овочі продавали за такою ціною (за 1 кг): капуста – 9-10, морква – 9-12, цибуля – 9, буряк – 8, картопля – 10 грн. Одна продавчиня  винесла на торги зелень з парника. Пучок цибулі коштував  8, укропу, петрушки – 9, шпинату – 10 гривень.

Неподалік входу до базару з боку сьомої школи торгували хурмою (23 грн), бананами (26) і виноградом (15 грн). І це місце було найвелелюднішим на торгах.

Рибу базарувальники купували краще, ніж м’ясо. Та й асортимент її був значним. Карасики коштували 35, короп – 55-65, лящ – 35, судак – 100, товстолобик – 40, сом – 70, голова сома – 35, філе товстолобика – 100, голова  товстолобика – 25 гривень (за кіло).

Поряд з рибним майданчиком підприємець з Бориспільщини продавав різні види олії. Для покращення здоров’я рекомендував лляну (25 грн за 250 грамів), яка містить поліненасичені жирні кислоти омега-3 і омега-6. Наголосив, що  треба використовувати лише свіжу олію, не згірклу.

Ціни на деякі продукти харчування були такими:

молоко (3 л) – 40-45

сир (1 кг) – 55-60

сметана (1 л) – 50-60

масло домашнє (кг) — 120

яйця курячі (1 дес.): домашні – 35-40, фабричні – 27

олія на розлив (1 л) – 28

яблука (1 кг) – 14-15.

Жалілися на мляві торги й продавці одягу. Підприємці з Черкас вперше привезли в Переяслав шуби з натурального хутра. Та тільки приміряти їх було нікому. Зрідка жінки зупинялися біля їхньої ятки, аби пощупати норкові шуби сірого та коричневого окрасу, які коштували від 30 до 42 тисяч гривень.

На вулиці Шкільній жінка кутала в ковдру 2-місячне цуценя кавказької вівчарки. Просила за нього 2000 грн.

Із живності продавали лише кролів. За 1,5-місячних малят каліфорнійської породи просили 120 грн, а за 2-місячних європейської шиншили – 150 гривень.

У ряду з кормами відро пшениці коштувало – 40, кукурудзи – 35-40, кукурудзяної дерті – 40 грн.

Юлія Строчинська

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Залишити відповідь

Ви повинні увійти для комментування.