«Молочку» у постійних продавців розкуповують швидко

10-кілограмове порося коштувало 1300 гривень

Попри велику сирість надворі та мокрі дороги через танення снігу, минулої неділі на базарі було досить людно. Ніби передчуваючи це, в м’ясному павільйоні продавці виставили товару, як, здається, ще ніколи з початку року – майже всі торгові місця були зайняті. Втім, цей достаток абсолютно не позначився на цінах, вони не змінилися: свинина коштувала 100-120, телятина – 110-140, підчеревина – 120, сало – 100, свиняча печінка – 45-50 грн за 1 кг. Тим, хто вважає свинину та яловичину заважкою для свого шлунку, на надвірних полицях була значна альтернатива: тушка домашньої курочки – за 75 грн, гусочки – 80, індика – 120 (за кіло). За стільки ж – 120 грн за 1 кілограм – можна було купити й крільчатину.

Знову малим був вибір живої риби. Переважала ставкова: карась – 30-35, товстолобик – 40-45, короп – 60. Із дніпровської були лише окунці – 35 грн та лини – 80 грн за кіло. Хто любить судака, щуку, сома, лящів, були розчаровані.

Знайомий продавець домашньої молочної продукції закінчив торгівлю о восьмій, продавши все переважно постійним покупцям. Прибирав торгове місце, коли ще дехто з колег-молочарів лише розкладався. Однак щасливим, попри таку, здавалось би, успішність, не виглядав. «Так це ж означає, що тобі і якості твого товару довіряють», – намагався втішити його. «Але ж разом з тим це означає, що мало маю товару – міг би продати більше», – була його відповідь. «Молочка» і справді користується неабияким попитом – передусім через свою цінову доступність. Тож зазвичай знайти щось у молочних рядах після десятої години малореально.

Натомість меду на базарі достатньо завжди, хоча дехто з продавців янтарного продукту й стверджує, що акаційовий у них ось-ось закінчиться. Ціни останнім часом залишаються стабільними: найдешевшим залишається соняшниковий – 50 грн за півлітрову баночку, а найдорожчим – липовий та акаційовий – 85-90 грн у переяславців, 80 грн – у приїжджих, золотоніських продавців.

Ціни на деякі інші продукти харчування були такими (у грн):

молоко (1 л) – 14-15

сир (1 кг) – 60-65

сметана (1 л) – 55-60

молозиво (1 кг) – 50-60

олія на розлив (1 л) – 27-28

яйця курячі домашні (1 дес.) – 35

яйця курячі фабричні (1 дес.) – 26-28

картопля (відро) – 45-55

морква (1 кг) – 10

яблука (1 кг) – 14-20

шампіньйони (1 кг) – 38-40.

І не здогадаєшся – чи привіз на продаж, чи собі купив?

У продавців фуражу торгівля була активною. Ціни – ті ж: кукурудза, овес – 35, ячмінь, пшениця – 40 грн за відро. Однак подивувала ціна на просо – 70 гривень, і було воно лише в одному місці. Продавець каже, винувата літня спека – урожай був мізерним. І саме це пояснює той факт, що кілограм пшона на переяславському базарі досяг ціни 16-17 грн. Мішок цукрових буряків продавали за 100 грн. Стільки ж коштував тюк сіна, а тюк соломи – 40 грн.

Неподалік аптеки «Медико» (ріг вулиць Грушевського та Шкільної) традиційно продають поросяток на відгодівлю. Десятикілограмове породи «біла українська» можна було купити за 1300 грн, а 15-кілограмове – за 1500. «В’єтнамське» тримісячне коштувало 900 грн. Поряд стояла вантажівка з дровами, вже поколотими (дуб і трохи граба), їх було там 4,5 куб. метра, ціна – 6 тисяч грн.

Валерій Шкребтієнко

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Залишити відповідь

Ви повинні увійти для комментування.