Вареники та млинці – неодмінний атрибут Масляниці

Масляна – стародавнє слов’янське свято, що символізує проводи зими і очікування весни. Гуляння народу триває тиждень і завершується Прощеною неділею. Згідно з християнськими канонами, це останній тиждень перед Великим постом, коли ще можна їсти молоко, сир і яйця. Вареники та млинці – неодмінний атрибут Масляної.

Оригінальними рецептами цих страв із читачами “Вісника” поділилися переяславські господині.

Вареники

– Дуже часто я готую тісто для вареників на мінералці – воно еластичне, м’яке, не прилипає до рук, а також дуже смачне, – запевняє 58-річна Ніна Журавська. – Роблю це так: просіюю 3,5-4 склянки борошна, висипаю в миску, додаю 0,5 чайної ложки солі, одне яйце і три столові ложки олії. Спочатку перемішую ложкою, а потім вимішую руками, підсипаючи по трохи борошна. Затим тісто викладаю на стіл та продовжую місити до тих пір, поки тісто не перестане прилипати до рук і до столу. Перед тим, як ліпити вареники, даю тісту відпочити хвилин тридцять. Начинка для цього тіста підійде будь-яка.

А ще мені подобається тісто для вареників заварне. Ось як я його готую: півсклянки води змішую з двома яйцями і дрібкою солі. Збовтую до однорідної маси. Просіюю 3,5 склянки борошна. Кип’ячу півсклянки води, відставляю охолонути на 2-3 хвилини, вливаю в просіяне борошно, швидко й інтенсивно перемішую, щоб не було грудочок. Не даючи охолонути, додаю суміш яєць з сіллю і водою. Вимішую руками, підсипаючи борошно. Накриваю рушником і швидко ліплю вареники.

Слід пам’ятати, що заварне тісто швидко підсихає, тож при роботі з ним, його  залишки варто щоразу щільно накривати, а начинку треба готувати заздалегідь.

Млинці

– Млинці на манці – це незвичайний і цікавий рецепт для будь-якої жінки, тому що млинчики виходять тонкими і ароматними, адже саме цього ми й прагнемо домогтися при їх смаженні, – зазначає 56-річна Наталія Філімончук із Світанку. – Для їх приготування потрібно по 2 склянки молока і води, 4 яйця, 3 столові ложки цукру, по 5 столових ложок олії та манки, дрібка солі та трохи борошно, щоб довести тісто до густоти млинців. Отже, молоко змішати з водою і присолити. Затим додати цукор, яйця, манну крупу, олію і збити міксером. Аби тісто достатньо було густе, треба додати борошна і знову збити міксером. Тісто відставити на півгодини, щоб манна крупа набухла, після чого смажити млинці на сковороді з обох сторін. 

До слова, млинці з манкою – це дивовижне блюдо, яке не може залишити байдужим навіть найвибагливішого гурмана.

Олена МАТВІЄНКО

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Залишити відповідь

Ви повинні увійти для комментування.